26 March 2011

Tutorial Meletakkan Password Folder



Assalamualaikum..


Hari ini aku berjalan-jalan dalam sebuah blog ini. Iaitu blog BLEEDDRUMMERZ. Jadi di sini aku hendak berkongsi dengan korang semua tutorial cara-cara untuk meletakkan password pada sesebuah folder tanpa menggunakan sebarang software. Cara yang harus korang lakukan adalah mudah sekali. Jom kita belajar.




1)  Korang buka "new folder".


2)  Dalam new folder itu, korang right click dan pilih new text document.


3)  Kemudian korang copy dan paste semua code di bawah ini di dalam new text document tadi.


Quote:
Quote: cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== TYPE YOUR PASSWORD HERE  goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End

4)  Gantikan tulisan berwarna merah itu dengan password yang korang kehendaki. Di dalam video tutorial yang aku buat itu aku letakkan "testing" sebagai password.


5)  Save as file text document tersebut dan letakkan file name "locker.bat"


6)  Selepas korang dah save as file document tersebut, akan muncul satu file bernama locker.


7)  Klik file tersebut dan akan keluar folder bernama "Private".


8)  Copy dan paste file yang korang ingin sorokkan tersebut ke dalam folder "Private".


9)  Keluar dari folder tersebut. Klik file locker. Kemudian taip "Y". Folder "Private" tersebut akan hilang. Ini bermakna file tersebut telah berjaya disorokkan. 


10) Untuk membuka file "Private", klik file locker dan masukkan password yang korang dah setkan tadi. File tersebut akan mucul semula.




VIDEO TUTORIAL





p/s : kalau ada apa-apa yang tidak faham, korang boleh bertanya ok. Terima kasih.

6 Responses to “Tutorial Meletakkan Password Folder”

  • eddy says:
    March 26, 2011 at 6:29 PM

    still this program/code boleh kantoi kalau gunakan folder option dan cmd. meanwhile, cara save sebagai .bat sahaja tidak cukup, bat file sangat mudah untuk dihack. tukar la kepada .exe, baru la nampak pro sket :)

  • Ibnushukran says:
    March 26, 2011 at 6:35 PM

    nice tutorial.. thnks.. :)

  • geekz36 says:
    March 26, 2011 at 7:40 PM

    terbaik, boleh try lepas ni.

    p/s: jom la ramai-ramai
    JOIN CONTEST KAT SINI
    .
    CUMA KOMEN DAN MENANG!
    =)

  • bLeED_DrumMeRz says:
    April 3, 2011 at 6:02 PM

    hehehe... thanks bro... terasa dihargai lak entri aq ne...hehehe...

  • WakafKita11 says:
    April 4, 2011 at 3:20 AM

    @bLeED_DrumMeRz
    hahaa.. aq just share je bro..

  • 6zmi says:
    May 12, 2011 at 10:00 PM

    nice tutorial. mintak share tutorial ni ye
    http://nazmi-ahayat.blogspot.com/2011/05/tutorial-tutorial-yang-berhak-pengguna.html#more

Post a Comment

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by
Socialbar

ShoutMix chat widget
;